A dabrafenib-trametinib kezelés drámai klinikai hatást fejt ki a BRAF mutáns anaplasztikus pajzsmirigyrákban | Drupal

A dabrafenib-trametinib kezelés drámai klinikai hatást fejt ki a BRAF mutáns anaplasztikus pajzsmirigyrákban

A kombinált BRAF-MEK gátlás dabrafenibbel  és trametinibbel egy választási lehetőség  lehet a  BRAF V600E mutáns anaplasztikus  pajzsmirigyrákos betegeknek

Dátum: 2017. október 30.
Szerző: Shreeya Nanda; Senior medwireNews újságíró

Tárgy: Daganatellenes –Biológiai terápiák /Pajzsmirigyrák/Személyre szabott orvoslás

medwireNews: A dabrafenib és trametinib kombinációja tartós választ idéz elő, meghosszabbítja a túlélést és jól tolerált a lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus BRAF V600E mutáns anaplasztikus pajzsmirigyrákban, fázis II eredmény előrejelzés.
Ez az első kezelés, amivel jelentős klinikai hatást tudunk kimutatni, ezeknél a betegeknél, akiknél egyébként, klinikai előnyökkel járó szisztémás kezelés hiányában elég szerény kimenetellel számolhatunk, nyilatkozta Bhumsuk Keam, a Szöuli Nemzeti Egyetemi Kórház; Dél Korea munkatársa és a kollegák a Journal of Clinical Oncology-nél.

Ők még hozzátették: Ezek az adatok jelzik, hogy a tumor mutációs szűrést el kellene végezni az anaplasztikus pajzsmirigyrákban szenvedőknél, mivel megvan benne a potenciál arra, hogy megváltoztassa a kimenetelt.

A csapat, egy 16 előrehaladott anaplasztikus pajzsmirigyrákos beteget magába foglaló vizsgálat eredményeiről számol be. Minden beteg részt vett egy multi-hisztológia vizsgálatban és mindannyian napi kétszer 150 mg BRAF gátló dabrafenib és a napi 2 mg MEK gátló trametinib  kezelésben részesültek ,mindkét szert a progresszióig,  az elfogadhatatlan toxicitás felléptéig vagy a halál bekövetkeztéig adták.
A 47 hetes medián követési idő alatt 1 betegnél komplett , 10 betegnél parciális remisszió alakult ki , amivel  69 százalékos becsült válaszadási arányt értek el. Az adatok elemzésének idejében 7 betegnél még mindig tartott a remisszió, és a medián remissziós időt még nem érték el.
A medián progresszió mentes és túlélési időt még szintén nem érték el, de az ezeknek megfelelő becsült 12 hónapos időszakok aránya 79% illetve 80% volt.
A kutatók figyelemre méltónak tartják az elért túlélési arányt (OS) az ennél a daganatnál szokásos 20%-40%-hoz viszonyítva.
Hozzátették, hogy a terápiás protokoll jól tolerálható volt, a mellékhatások hasonlóak voltak a korábbi előrehaladott vagy metasztatikus  melanomában és nem kis sejtes tüdőrákban tapasztaltakhoz.

Összességében a kezelt anaplasztikus pajzsmirigy rákos betegek felében alakult ki grade 3 vagy 4 súlyosságú  mellékhatás, a leggyakrabban megfigyelt mellékhatás, a súlyos anémia ami 2 betegnél lépett fel , ezt követi a gyengeség, a hasmenés és a hyperglikaemia ami egy-egy betegnél fordult elő.
Három betegnél alakult ki kezeléssel összefüggő súlyos toxicitás úgy mint, a rabdomiolízishez társuló  akut vesekárosodás, láz és hyponatraemia.
Noha a vizsgálatot csak kisszámú betegen végezték és független patológiai megerősítés nem történt, ezek az eredmények mindazonáltal figyelemre méltók, mert a hatásos kezelés iránti igény kielégítetlen ebben a ritka betegségcsoportban, mondta Bhumsuk Keam.
Ezek az eredmények megerősítést igényelnek további klinikai vizsgálatokkal, ámbár randomizált vizsgálatokat kihívás lesz végezni, egyrészt a betegek kis száma másrészt a klinikai egyensúly elvesztése miatt.

Hivatkozás: Subbiah V és mtsai Dabrafenib ant tranetimib treatment in patients with locally advanced or metastatic BRAF V600 mutant anaplsatic thyroid cancer J Clin Oncol Advance online publication 26 Oct 2017
Forrás: www.esmo.org/Oncology-News 
Eredeti cím: Dabrafenib–Trametinib Has ‘Robust Clinical Activity’ In BRAF-Mutated Anaplastic Thyroid Cancer

Közeledő Rendezvények