A NICE bejelentette, hogy a Nivolumab alkalmazható lesz fej-nyak rákos betegek egy részében | Drupal

A NICE bejelentette, hogy a Nivolumab alkalmazható lesz fej-nyak rákos betegek egy részében

A Nivolumabot a Cancer Drug Fund (CDF) keretein belül lehet alkalmazni
Dátum: 2017. október 27. 

Tárgy: Fej-nyak rák/ Daganat immunológia, immunterápia

A NICE 2017. október 13-án jelentette be, hogy a nivolumab (Opdivo, Bristo-Myers Squibb) immunterápiás szer elérhető lesz olyan fej-nyak rákos betegek számára, akik nem reagáltak a kemoterápiára 6 hónapon belül és a daganat a test egyéb régióiba terjedt. A nivolumabot a Cancer Drug Fund keretein belül lehet majd használni és fej-nyak rákos betegek százainak biztosítja majd a hozzáférést az új egyezmény.
Amikor a NICE először vizsgálta felül  a nivolumabot, a  fej-nyak rákok kezelésében nyújtott hatásosságát illetően az eredmény bizonytalan volt ezért felkérte A Bristol-Myers Squibbet , hogy nyújtson be egy CDF javaslatot, arról hogy hogyan tudnák az evidenciát erősíteni.
A betegek most hozzáférhetnek a gyógyszerhez az NHS keretein belül, míg a CDF biztosítja a lehetőséget. Ezalatt tovább gyűjtik az adatokat,arról hogy hogyan reagálnak a betegek és sikerül-e eloszlatni a szer hatékonysága körüli bizonytalanságot.

Carole Longson professzor a NICE egészségügyi technológiai centrumának igazgatója a következőket mondta: „A Nivolumab egy innovativ gyógyszer, ami további figyelmet érdemel, de a klinikai eredmények bizonytalanok bizonyos daganatok vonatkozásában. Örülök, hogy a vállalat együttműködött velünk és az NHS-sel és sikerült kidolgozni egy olyan egyezséget, ami lehetővé teszi, hogy a betegek hozzájussanak a gyógyszerhez a fennálló bizonytalanság ellenére.”
A vizsgálatba kerülő betegek kezelését meg kell szakítani kétévnyi folyamatos kezelés után vagy hamarabb, ha a daganat progrediálna, mivel a nivolumab két éven túli hatékonysága bizonytalan.
Csaknem 10 000 új fej-nyak rákos beteget diagnosztizálnak évente az Egyesült Királyságban, közülök várhatóan 900-an fognak hozzájutni a nivolumabhoz a CDF közvetítésével a következő két évben.

A most folyó klinikai vizsgálatok szerint a gyógyszer több mint 3 hónappal hosszabbítja meg a betegek életét hagyományos kezeléshez képest.

A Nivolumab jelenlegi listaára 1097 GBP 100mg-os kiszerelésben, amit 3mg/kg dózisban intravénásan kell adagolni kéthetente. A gyártó vállalat megállapodott az NHS-sel, hogy nem publikus csökkentett áron biztosítja a jelenlegi vizsgálathoz.

Forrás: www.esmo.org/Oncology-News
Eredeti cím: NICE Announce Nivolumab To Be Available for Some Patients with Head and Neck Cancer, Nivolumab is recommended for use within the Cancer Drugs Fund
Date: 27 Oct 2017
Topic: Head and neck cancers / Cancer Immunology and Immunotherapy

Közeledő Rendezvények